info@rvsmontfoort.com

Poederlakken

Poederlakken of poedercoaten is een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk aan het werkstuk plakken waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt.

Kenmerk

Het kenmerk van een poederlak proces is dat, nadat de poeder (1-100, ca. 70 µm) is opgebracht, deze bij een hogere temperatuur, meestal rond de 180 graden Celsius aan elkaar smelt en aan het substraat of onderlaag hecht.

Door het elektrostatisch principe (spanningsverschil tussen het poeder en het werkstuk) blijft het poeder aan het werkstuk kleven. Het opladen van de poederdeeltjes kan zowel door het creëren van een spanningsveld (corona oplading) als door het opwekken van wrijving in het pistool (tribo oplading).

Voordelen

  • Het voordeel van het poederlakken is dat bij dit lakproces er geen oplosmiddelen vrijkomen.
  • Hierdoor is het poederlakproces milieuvriendelijk.
  • In combinatie met een thermisch verzinkte ondergrond of staal wat voorzien is van een KTL-lak biedt poederlakken een zeer duurzame bescherming tegen corrosie en is uitstekend bestand tegen extreme weersinvloeden.

Toepassing

Poederlakken worden vrij algemeen toegepast. Voorbeelden van toepassingen zijn: balkonhekken, stalen meubels, radiatoren, witgoed (koelkasten en dergelijke), auto-onderdelen, stalen hekken en profielen.
De toegepaste poeders zijn meestal op polyesters, epoxy, polyurethan → anti graffiti of een hybride (combinatie van polyester en epoxy) basis.