info@rvsmontfoort.com

Robotlassen

Een lasrobot is een robot (of eigenlijk eerder een robotarm) die gebruikt wordt voor laswerkzaamheden. Een lasrobot wordt aangestuurd door een computer en kan voorgeprogrammeerde laswerkzaamheden volledig zelfstandig verrichten.

Geschiedenis

De eerste inzet van robots bij het lassen dateert uit de jaren 1960, maar echt grootschalige toepassing hiervan begon pas in de jaren 1980, toen de automobielindustrie hier grootschalig op overstapte. Sindsdien is het gebruik van lasrobots in de metaalindustrie explosief toegenomen. Inmiddels wordt meer dan 20% van het totale aantal industriële robots gebruikt voor lasdoeleinden.

Werking

De typische lasrobot bestaat uit een arm die langs meerdere (meestal 6) assen kan bewegen. Aan het uiteinde van de arm bevindt zich de laselektrode(n). Er bestaan ook lasrobots die niet met een vrij beweegbare arm werken maar met een lineair systeem (x-y-z). Soms wordt bovendien een 'handlingrobot' gebruikt, waaraan het te lassen werkstuk wordt bevestigd. Daardoor worden werkstukken niet alleen in de gewenste positie gebracht, maar ook aan- en afgevoerd.

Robotlassen bij RVS Montfoort

Wij zijn gespecialiseerd in het robotlassen van verschillende materialen, zoals aluminium, roestvast staal en staal. Vooral voor de automotive industrie robotlassen wij veel producten. Hiernaast staan een aantal voorbeelden hiervan: een aluminium spruitstuk voor LPG motoren en een stalen bankframe voor een auto met grijs kenteken. 

Onze lasrobots:

Ontwikkelingen

De meeste lasrobots voeren voorgeprogrammeerde handelingen exact uit. Sinds de jaren 1990 zijn er ook robots die uitgerust zijn met sensoren, waardoor ze tijdens hun actie kunnen worden bijgestuurd. Daardoor zijn nog nauwkeurigere lasresultaten te bereiken. Nog een stapje verder gaat de zelflerende lasrobot, die op grond van eerdere lassen, in staat is het programma te optimaliseren. Een andere nieuwe ontwikkeling is die van 'groenere' lasrobots, wat bereikt wordt door de arm lichter te maken, toepassing van slimmere algoritmes en het terugwinnen van energie tijdens het afremmen van bewegingen.

Toepassingen

Lasprocessen die het meeste met robots worden gebruikt, zijn booglassen en puntlassen. Bij ongeveer 80% van de lasrobots wordt MIG/MAG-lassen (een booglasproces) toegepast, omdat deze methode geen voorbehandeling nodig heeft, in alle posities kan worden toegepast, goed te automatiseren valt, betrekkelijk goedkoop is, een redelijk hoge neersmeltsnelheid heeft en geen nabehandeling nodig heeft.

Voordelen

  • Er is geen risico voor menselijke lassers, van lasrook, lasogen en verbranding.
  • Hoge lassnelheden zijn haalbaar
  • Grote precisie, en uitstekende herhaalbaarheid
  • Geschikt voor zeer grote hoeveelheden identieke producten, maar mits geschikte software beschikbaar is kunnen ook zeer kleine series gelast worden

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van robotlassen? Wilt u weten of uw ontwerp te vervaardigen is met behulp van robotlassen? Neem dan contact met ons op, of vraag online een offerte aan. U kunt ook uw telefoonnummer rechtsonder in deze pagina achterlaten en dan nemen wij contact met u op.